#associatie vs #dissociatie

Onbewust wist ik al heel veel van #dissociatie en #associatie.
Ken jij ze? Gebruik jij ze ook?

#Associatie was mijn manier om met problemen om te gaan. Want als je het gekke idee kan bedenken dat lantaarnpalen kunnen omvallen… dan kan je ook bedenken dat je eroverheen kan springen.
Dissociatie is voor mij dat mijn hoofd wegzweeft… in een situatie er niet meer bij is. Vaak voel ik net ervoor verwarring. Er is een conflict dat ik niet goed kan handelen. Ik wil het éne heel sterk, maar ook het andere. Feitelijk beland ik in een #freeze. Mijn brein schakelt uit en ik kan letterlijk niet meer goed nadenken.

Veel mensen die ik spreek, herkennen beide of één van de twee varianten. Anderen zijn er zich niet van bewust van. Zelf was ik mij wel bewust van mijn associeren maar ik was mij niet bewust dat ik last had van dissociatie (en de bijbehorende freezes). Inmiddels heb ik daar veel over geleerd en ontdekt wat handige manieren zijn om dissociatie te voorkomen.

Het springen over de lantaarnpalen was mijn twist om mijn negatieve energie van angst en spanning om te zetten in een creatieve energie. Mede met de adrenaline die dat geeft heb ik Kleinkunstig opgebouwd. Maar ik ben daar ook burn-out van gegaan.

Hoe ga jij om met je #energie? Herken je je hierin?

Afbeelding: gemaakt met OpenAI.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*