Facebook I hate it I like it

Laat je vallen vlug en plat
Laat je vallen vlug en plat
Laat je vallen vlug en plat
Laat je vallen vlug en plat
Laat je vallen vlug en plat!?  In de jaren zestig kreeg men advies om bij een atoombom eventjes -zeg anderhalve minuut- te gaan liggen. Dat zou behoorlijk helpen tegen al het geweld. Nee dus. Maar hoe los je het informatie geweld van Facebook op?

Ok, ik erken: I love Facebook. Maar ik haat het ook. Ik probeer al een paar dagen grip te krijgen op mijn Facebook tijdlijn. Of eerlijker gezegd: op wat ik lees. Nou ja, eigenlijk… op mijn tijd. Want Facebook slokt mijn aandacht en tijd op. Teveel ervan. Een beetje mag wel. Want ja, ik blijf graag up-to-date. Maar nee: ik wil niet met informatie overladen worden. 

Daarom ben ik sinds een paar dagen begonnen om nieuws van pagina’s die ik leuk vind niet meer te volgen. Klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig. Maar het is heerlijk om niet overal altijd te lezen over 3d printen, Maakonderwijs en andere leuke dingen. Dat doe ik wel op m’n werk. 🙂
 
Het resultaat was dat ik in mijn tijdlijn heel veel updates te zien kreeg van pagina’s die ik in een ver verleden leuk had gevonden. Ik heb die pagina’s eruit gegooid. Voortaan vind ik ze niet meer leuk.
 
Toen kreeg ik onwijs veel te zien over wat jullie allemaal wel leuk vinden. Piet vindt dit leuk. Sannah vindt dat leuk. Peter vindt dat leuk. Het hield niet op.
In plaats van een rustigere tijdlijn, werd mijn tijdlijn nog meer vervuild.
Maar hoe zet je die berichten uit…
 
In eerste instantie besloot ik om wat minder mensen te gaan volgen. Dat zou, zo dacht ik wel wat schelen. Maar ook dat werkte niet. Want alleen al mijn vrouw Sannah, vindt al snel 5 berichten per WC-bezoek leuk.
 
Ook begon mijn tijdlijn vol te lopen met mensen die reageren op iets.
 
Zo kreeg ik alle felicitaties te zien die via Facebook aan mijn tante gericht werden. Erg oninteressant. Niet dat het geen lieve tante is, maar ja, ik hoef echt niet te weten wie haar allemaal feliciteren.
 
Of dat een oud een stagiair van mij een bericht over diabetes interessant vindt? Een jazz-artiest uit mijn netwerk berichtjes van zijn fans krijgt? Of de kat van Katelijn lekker gegeten heeft? Of dat Lies gereageerd heeft op een vacature. Joanne deze nacht 40 wensen wil gaan doen? Marieke een ANWB stelletje is. Facebook, écht wat moet ik daar nou mee? En waarom zijn er tientallen van dit soort berichten per avond op mijn tijdlijn?
 
Omdat ik bij Facebook werkelijk alles al uitgezet heb, wist ik het even niet meer. Er moet toch een weg zijn naar een ‘schone’ tijdlijn. Eentje die ik meebepaal!? Waar Facebook niet de baas van is?
Gelukkig ben ik niet de enige die dit gedacht heeft. Na een kleine zoektocht vond ik een chrome extension. Met de naam Facebook Purify. En dat ruimt echt op! Nu begint het echt vorm te krijgen. Mijn tijdlijn is heerlijk schoon!
Download ook deze plugin via: Chrome Google Facebook Purify